Head-1
0 gif
Magyar népművészet és hagyományok
Szerkeszti: Tánczos Erzsébet - http://netfolk.blog.hu/
880
Kik a csángók?
Hogyan őrizhető meg a kulturájuk, magyarságuk?

Beszélgetés Posch Dániellel
2013.01.22. 17:15

– Mikor kezdett el érdeklődni a csángók iránt?
– A határon túli magyar területeken zajló élet mindig is foglalkoztatott. De volt egy meghatározó élmény az életemben, ami további lendületet adott az érdeklődésemnek.
– Mi volt az az esemény?
– A 2004. december 5-ei népszavazás másnapján hallottam Hegyeli Attilát, aki a csángók ügyét leginkább szívükön viselők egyike, no, őt hallottam beszélni a Kossuth Rádióban. ...
Tovább »
Csango gyerekek
Csángó gyerekek, Dormánfalva
880
Anyanyelve a népművészet:
Fehér Jánosné Vincze Irén viseletkészítő

2013.08.31. 13:30

Fehér Jánosné Vincze Irén viseletkészítő kitüntető címek és szakmai díjak birtokosa, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, aki a Gombold újra! verseny zsűrijében figyelte a fiatalok munkáit.

- Fel tudja eleveníteni, hogy mikor került kapcsolatba a népművészettel?
- Beleszülettem a népi kultúra világába. Fedémesen, egy kis palóc faluban nőttem fel. Gyerekkoromban még működött a fonóház, s kislányként bejárásom volt oda, mert a családom nőtagjai fontak. Nagyon tetszett nekem, hogy a lányok munka közben énekeltek, ...
Tovább »
Vincze Irén
Fehér Jánosné Vincze Irén viseletkészítő
880
Gurmai Ferenc fafaragó, a huszársakk kiötlője
2012.09.21. 14:57

Gurmai Ferenc nyugdíjas farestaurátor, fafaragó kedvesen fogad otthonában. Fürgén mutatja az utat az alagsorban levő műhelyébe, bemutatja az eszközeit, gépeit, alapanyagait. Energikus, jókedvű, lendületes, el sem hiszem, hogy 75 éves. Hitetlenkedem, ámuldozom, közben a titkáról faggatom.

– Igaz a 75 év, semmit sem tagadtam le, és nem is tettem hozzá. Titkom pedig nincs, amit tudok, mindent megosztok az érdeklődőkkel.
– Feri bácsi, honnan ered jó kapcsolata a fával?
– Kicsike fiúként hamar rájöttem, hogy unatkozni nem érdemes. Egyrészt azért sem, mert az unalom nem jó érzés. Másfelől meg... Tovább »
Gurmai Ferenc
Gurmai Ferenc - gurmaiferenc- Budapest
880
Ég a gyertya, ég! - beszélgetés Molnár Éva gyertyakészítővel
2013.01.30. 17:37

Molnár Éva keze alatt sorra születnek a gyertyák. Fiatalon már elismert gyertyakészítő, aki a jelentős népművészeti rendezvényeket kiállít és bemutatókat tart. Adja magát a kérdés, hogy a felmenői között volt-e, aki gyertyákat készített, családi hagyományt folytat-e.

– Nem, az én családom nem kézműves dinasztia. Apai ágon polgári, anyai ágon mezőgazdasággal foglalkozó családból származom. Azért az én famíliámban mindenki, akire csak emlékszünk, ügyes kezű ember. A szüleim is ilyenek. Édesanyám szívesen végez mindenféle kézimunkázást, ...
Tovább »
Molnar Eva
Molnár Éva, Budapest
880
Gryllus Vilmos neve nemzedékeket összekötő élményeket jelent
2012.08.27. 18:17

– Gryllus Vilmos nevét elsősorban a gyerekeknek szóló dalokkal kapcsoljuk össze. Mindig is zenésznek készült?
– Nem mondhatnám, hogy zenésznek készültem. Ez annyira igaz, hogy polgári végzettségem is van, építészmérnöki diplomát szereztem a Budapesti Műszaki Egyetemen.
– A név azért kötelez, hiszen a gryllus szó latinul tücsköt jelent. Aisopos óta a tücsök és a zenélés összetartozik.
– Szeretem is a tücsköt, a honlapom zenéje is a kistücsökről szóló dalomból való. ...
Tovább »
Gryllus-Vilmos
Gryllus Vilmos - www.gryllus.hu - Budapest
880
Ament Éva népi iparművész, bútorfestő
2012.10.19. 08:00

"Azok is a nemzet díszére élnek, kik a szép mesterségekben magokat mások felett jelesen megkülönböztetik."
/Mátray Rottkrepf Gábor, 1928/

– Mikor kezdett el vonzódni a népművészethez?
– Nem emlékszem időpontra, vagy eseményre, beleszülettem. De nem is a népművészetbe, hanem a múlt tiszteletébe, a hagyományaink megélésébe egy (ahogy akkor láttam), átlagos családba. Édesapám megbecsült kovácsdinasztia tagja, édesanyám részéről tisztességes parasztcsaládból származom.
Felmenőim mind dolgos emberek voltak, büszkén gondolok...
Tovább »
Ament Eva
Ament Éva - amenteva.uw.hu - Tárnok
880
Gáts Tibor citerakészítő
2013.01.14. 08:54

Gáts Tibor évtizedek óta készíti a népi hangszereket. Azt mondja, a citerakészítés fortélyait egy ügyes ember viszonylag könnyen megtanulja, de citerakészítő csak az lehet, akit magával ragad ez a világ, életmód, hangulat, közösség.
– Miért jó választás citerázni tanulni?
– Aki citerázni kezd, hamar sikerélményhez jut. Még az is, aki nem kimagasló zenei tehetség. A citera egy egyszemélyes zenekar, ahol a melódia, az egyszerű akkordkíséret és a pengetéssel hozzáadott ritmuskíséret is egyszerre megszólal. Egy citera hangja betölt egy szobát, lehet hozzá énekelni, vagy akár táncolni a citera muzsikára. A házi mulatságok kedvelt hangszere volt, ...
Tovább »
GatsTibor
Gáts Tíbor - www.zither.hu - Velence
880
© 2013 Tánczos Erzsébet | Budapest · netfolk.blog.hu - Alapfy András · www.alapfy.de - Münikom Webdesign | München ·www.münikom.de
Minden jog fenntartva · Alle Rechte vorbehalten · All rights reserved by Erzsébet Tánczos | Budapest, Hungary
880